İŞKENCE BİR İNSANLIK SUÇUDUR HİÇBİR ŞART ALTINDA KABUL EDİLEMEZ

İŞKENCE BİR İNSANLIK SUÇUDUR HİÇBİR ŞART ALTINDA KABUL EDİLEMEZ

İŞKENCE BİR İNSANLIK SUÇUDUR
HİÇBİR ŞART ALTINDA KABUL EDİLEMEZ

Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinin hemen ardından, sosyal medyada ve bir kısım basın yayın organlarında, kolluk görevlileri ve sivil görünümlü kişiler tarafından, afet bölgesinde yağma ve hırsızlık suçunu işlediği düşünülen ve suç şüphesi altında olduğu iddia edilen kişilere karşı, işkence ve linç uygulandığına dair görüntülerin kamuoyu ile paylaşıldığına tanık olmaktayız.

Oysa ki; Anayasamızın 17/3. Maddesi "Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz" şeklinde düzenlenmiştir. Yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. Maddesinde, işkence yasağı ile ilgili yer alan düzen­lemede "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kinci ceza veya muamelelere tabi tutulamaz" hükmü yer almaktadır. İşkence yasağı, Anayasamızın 15. maddesi ve Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi'nin 15. maddesi uyannca olağanüstü hallerde dahi askıya alınamayacak durumlar içerisine alınmıştır.

Muğla Barosu olarak; gerekçesi ne olursa olsun, atılı suçu işlediğine dair sadece şüphe altında olan, yargılaması tamamlanmamış şahıslara yönelik sübjektif önyargılarla ağır bir insanlık suçu olan işkence sayılabilecek nitelikte davranışlarda bulunulması ve işkence niteliğindeki görüntülerin sosyal medyada ve basın yayın organlannda defalarca paylaşılmasını kınıyoruz.

Kamu görevlisi dahi olsa işkence sayılabilecek nitelikteki eylemleri gerçekleştiren kişilerin, açıkça suç işlediğini ve işkence görüntülerini paylaşanlann da işkence suçuna ortak olduğunu be­lirterek, konunun takipçisi olacağımızı saygıyla bildiriyoruz.

Fotoğraf Galerisi