KADIN HAKLARI KOMİSYONUMUZUN İL VE İLÇE MÜFTÜLÜKLERİNE DE EVLENDİRME MEMURLUĞU YETKİSİ VERİLMESİ HUSUSUNDAKİ TASARIYA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

31.07.2017 16:01:16

Basın  ve kamuoyuna ;

Konu  :      "İl ve İlçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu" yetkisi verilmesi hususundaki tasarıya ilişkin basın açıklamamızı içerir metindir.

Evlendirme memurluğu yetkisi hukukumuzda   yasa ile düzenlenmiş  olup,  belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur yetkili kılınmıştır.  Ancak İçişleri Bakanlığınca hazırlanan  ve meclise sunulan, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısına eklenen 6-madde ile "İl ve İlçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu" yetkisi verilmektedir. Tasarıda yer alan bu maddenin gerekçesinde,  vatandaşın evlenme işlenmelerini kolaylaştırmak ve daha hızlı hizmet almalarını sağlamak ifadeleri  yer  verildiği gözükmektedir. Tasarının gerekçesinin de  tasarı kadar hukuki dayanaktan yoksun olduğu aşikardır. Tasarının gerekçesi incelendiğinde akıllara şu sorular gelmektedir ; usul ve yasaya uygun bir şekilde nikah memurlarınca yürütülen  nikah kıyma işlemlerinde, müftülüklerin de yetkili kılınması ile ne amaçlanmaktadır?  Neden evlenme işlemleri kolaylaştırılmak istenmektedir?  Ülkemizde erken evlilik oranlarının yüksek olduğu  dikkate alındığında, söz konusu tasarının yasalaşması halinde erken evliliklerin, kadın ve  çocuklara yönelik tacizin, istismarın artacağı,  medeni kanunun kadınlara getirdiği hakların zarar göreceği  kanaatindeyiz.  Diğer yandan,  tasarının  6. Maddesinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin  temel ilkelerinden olan laiklik ilkesi   ile bağdaşmadığı  açıktır. Laiklik ilkesi benimsenmiş bir hukuk devletinde, müftülüklere evlendirme memurluğu yetkisi verilmesi  halinde, laiklik ilkesinin zedeleneceği de unutulmamalıdır.

Tüm bunlara ek olarak,   ‘ vatandaşın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak’ gibi bir gerekçenin, hukuki  bir gerekçe olarak kabul edilemeyeceğini belirtmek isteriz. Muğla Barosu Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu olarak böyle bir tasarının yasalaştırılması adına hiçbir  gerekçenin varlığını kabul etmediğimizi,  bu hususta en büyük temennimizin ,  mevzuata ve laiklik  ilkesine açıkça aykırı olan bu tasarının,  yalnızca bir kanun tasarı  olarak  kalması yönünde olduğunu belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

31.07.2017
MUĞLA BAROSU BAŞKANLIĞI  KADIN HAKLARI KOMİSYONU