EGE-MARMARA BÖLGE BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

19.06.2017 13:30:43
  • Büyük Font
  • Küçük Font
  • Sayfayı Yazdır
EGE-MARMARA BÖLGE BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

17 Haziran 2017 tarihinde Manisa'da toplanan Ege-Marmara Baro Başkanları, ülkemizin içinde bulunduğu süreci ve özellikle de yargı dünyamızın sorunlarını görüşüp değerlendirerek, aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.


1. Ülkemizde yargının çok ciddi sorunlarının yaşanmakta olduğu, bu sorunların Cumhuriyet tarihimizde örneğine rastlanmayacak ölçüde vahim bir noktaya ulaştığı tespit edilmiştir. Özellikle de OHAL-KHK süreçlerinin, giderek demokrasinin alternatifi olacak bir "özel rejime" dönüşmüş olması, son derece kaygı ile değerlendirilen bir noktaya gelmiştir. Bu rejimin yargı bağlamında oluşturduğu sonuçlar, bağımsızlık/tarafsızlık gibi vazgeçilmez kavramların içinin boşalmasına neden olmuştur. Yargı, siyaset stratejilerinin uygulama alanı olarak tasarımlanmıştır. Yargı mensuplarının güvenceden yoksun kılınması, baskılardan sonuç alınmasını sağlayan kararların verilmesine neden olmaktadır. Yargıçların verdikleri kararlar nedeniyle tayinleri sıklaşırken, en son Yargıçlar Sendikası Başkanı'nın tayini de yargıç teminatına bir darbe olmuştur. Diğer yandan, gerek gözaltı/tutuklama ve gerekse tahliye kararlarının hukuksal temelden uzaklaşması, halkın adalet arayışını ve kurumlara güvenini ciddi olarak etkilemiştir. Ege-Marmara Baro Başkanları, yargıç ve savcıların mesleğe kabullerindeki "örtülü kriterler"in, tarif edilemez, çok daha ağır sonuçlar doğuracağını bu bildiri ile tarihe not etmektedir.


2. Ege-Marmara Baro Başkanları, ülkemizde fiilen yaşanan OHAL-KHK rejiminin savunma mesleği olan avukatlığı ciddi biçimde yaraladığını tespit etmişlerdir. OHAL ilanından bu yana, savunmaya getirilen kısıtlamalar, her KHK ile savunma makamının haklarını daha da daraltılmıştır. Bugün, cezaevi görüşmelerinden, dosya incelemeye kadar uzanan bir dizi hukuksuzluk, kanun hükmünde olsa da hukuk hükmünde olmayan KHK'larla uygulamaya taşınmaktadır. Anımsatmak ihtiyacındayız ki, İHAS 15. Maddesi uyarınca deklere edilen OHAL'de, aynı madde gereğince koruması öngörülen haklar vardır. Bu haklardan yurttaşların mahrum bırakılamayacağı ve bu süreçte özellikle adil yargılamanın asla ihmal ve ihlal edilemeyeceği konusunda siyasal iktidarı uyarmak ihtiyacındayız.


3. Ege-Marmara Baro Başkanları, Avukatlık mesleğinin yargı içindeki etkisinin azaltılması çabasının, giderek Avukatlık mesleğinin "itibarsızlaştırılmasından" geçtiğine dair bir stratejinin izlenmekte olduğuna tanıktır. Özellikle Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair hazırlanan ve TBMM'de görüşülecek olan tasarı ile, yargıcın, avukatı "duruşmadan çıkarması" veya "duruşmaya kabul etmemesi" gibi "akla ziyan" yaklaşımlar, bu stratejinin taktikleridir. Uyumlu ve Uslu Avukatlar, Yargıda adaletin oluşmasının koşulu değildir. Avukat olmayan ve bu mesleğin yapılmasındaki tüm ilkelerden bihaber olan yasa hazırlayıcılarının elinden çıkan bu düzenleme, tek kelime ile "ayıptır". Bu düzenlemeyi savunanlar, "savunma stratejisi" denilen kavramı bilmeli ve onun gereği olan düzenlemeleri önermelidirler. Avukat yargının kurucu unsurudur ve bu nedenle de yargılamanın şekli bir unsuru olarak görülemez. Anayasanın 36. Maddesinde düzenlenen hak arama hürriyetinin vasıtası ve teminatı olan avukatlara getirilen her kısıtlamanın, özü itibariyle halkın hak arama hürriyetine getirilmiş bir sınırlama olduğu bilinmeli ve bu düzenlemeden ivedi olarak vazgeçilmelidir.


4. Keza, kısa bir süre içinde TBMM'ne getirileceğini öğrendiğimiz Avukatlık Yasa Tasarısı da anlatmaya çalıştığımız, siyasal stratejilerinin bir parçasını oluşturacak anlayış ile düzenlenmiştir. Adalet Bakanı'nın Barolara tercih ettiği özel toplantılarındaki konuşmalarından öğrendiğimiz bu gelişme, düzenlenmesindeki usulden, tartışıldığı mekanlara ve içeriğine kadar antidemokratiktir. Adalet Bakanlığı'nda bir tek avukatın bile katılmadığı, sadece "yargıç kadrolu" kamu görevlileri tarafından hazırlanan tasarı, mesleğin sorunlarına çözüm getirmediği gibi, yeni çözümsüzlüklerin kaynağı olacaktır. Bu tasarı, Barolar üzerinde Adalet Bakanlığı'nı vesayet makamı konumuna getirmektedir. Baroların, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak konusundaki işlevselliğinden mahrum bırakılması, demokrasi iddiasından vazgeçilmesiyle eşdeğerdir.


Özellikle de Baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin seçimlerine yönelik olarak getirilen düzenleme, Bakanlığın asıl niyetinin demokrasiyi güçlendirip, mesleğin geleceğini şekillendirmekten çok, siyasal manipülasyonlarla meşgul olduğunu göstermektedir. 2006 yılında Anayasaya aykırı olarak sınavı kaldıran Bakanlığın, mesleğimize indirdiği darbeden sonra, şimdi yürürlüğe sokmayı düşündüğü düzenleme ile sınavı yeniden getirmekte olması, bir özeleştiri olarak değil, tarihsel yanılgılarının ikrarı olarak değerlendirilmelidir. Bu yanılgının bedelini ödemek zorunda bırakılan avukatların sayısı 4 yıl sonra 150.000'e ulaşacaktır. Bu rakam, ihtiyacı ifade eden bir sayı değildir. Ege-Marmara Baro Başkanları olarak, Avukatlık sınavını "ön koşul" saymakla birlikte, önemli başka sorunlarımıza da işaret etmeyi görev sayarız. Bu sorunlarımızı yargı reformu bağlamında tartışacağımız, adı Adaletle anılan Bakanlığın, mesleğimizin yasalarını hazırlarken Baroları ve TBB'ni göz ardı etmesini anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu çerçevede çabalar geliştirmek yerine, zorunlu arabuluculuk gibi, Anayasaya aykırılığı açık olan düzenlemeler ile "meslek alanının daraltılması" ve giderek bunun emek dünyasının yalnızlaştırılmasındaki bir unsura dönüştürülmesi, asla kabul edilemez. Keza, halkın adalete erişimindeki en temel mekanizma konumunda bulunan Adli Yardım için yeterince kaynak aktarılmamasının, giderek mesleğimizin angaryaya dönüşmesi gibi sonuçlar doğurmakta olması, temel kaygı nedenimizdir.
DEMOKRATİK ÜLKELERİN AVUKATLARI, O ÜLKE YURTTAŞLARININ SESİDİR. AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE, YURTTAŞLARIN DA NEFESİ KESİLİR. EGE-MARMARA BARO BAŞKANLARI, BU SESİ DUYURMAKTADIRLAR. SADECE VE YALNIZ YURTTAŞLARI İÇİN.....

MANİSA BARO BAŞKANI                 ANTALYA BARO BAŞKANI              AYDIN BARO BAŞKANI
AV.ALİ ARSLAN                                 AV.POLAT BALKAN                         AV.GÖKHAN BOZKURT


BALIKESİR BARO BAŞKANI              BİLECİK BARO BAŞKANI                  BURDUR BARO BAŞKANI
AV.EROL KAYABAY                           AV.HALİME AYNUR                         AV.RAMAZAN GEDİK


BURSA BARO BAŞKANI                    ÇANAKKALE BARO BAŞKANI         DENİZLİ BARO BAŞKANI
AV.GÜRKAN ALTUN                         AV.BÜLENT ŞARLAN                       AV.MÜJDAT İLHAN


EDİRNE BARO BAŞKANI                   İSTANBUL BARO BAŞKANI             İZMİR BARO BAŞKANI
AV.ÖZGÜR YILDIRIM                        AV.MEHMET DURAKOĞLU            AV.AYDIN ÖZCAN


KIRKLARELİ BARO BAŞKANI           KOCAELİ BARO BAŞKANI                 KÜTAHYA BARO BAŞKANI
AV.TURGAY HINIZ                           AV.SERTİF GÖKÇE                             AV.AHMET ATAM


MUĞLA BARO BAŞKANI                 TEKİRDAĞ BARO BAŞKANI              UŞAK BARO BAŞKANI
AV.CUMHUR UZUN                         AV.ERHAN SEZER                             AV.GÜRCAN SAĞCAN


YALOVA BARO BAŞKANI
AV.HAKAN GERGEROĞLU
 

Fotoğraf Galerisi